Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για παράνομη μεταφορά επικίνδυνων τοξικών από την «Ελληνικός Χρυσός»

hellas_gold_425xΤην παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι νέες καταγγελίες για παράνομη μεταφορά, αποθήκευση σε εταιρεία χωρίς άδεια, και διακίνηση από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πρόκειται για ιδιαίτερα τοξικά συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη που εμπεριέχουν χρυσό και στέλνονται στην Κίνα για να αποσπαστεί το πολύτιμο μέταλλο. Οπως καταγγέλεται μάλιστα δηλώνονται ως απλά συμπυκνώματα σιδηροπυρίτη, ώστε οι Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold να αποφύγουν την καταβολή φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μονάδα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕ), στην οποία αποθηκεύονται τα φορτία, δεν έχει άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να έχει κινηθεί ήδη το πρώτο στάδιο της διαδικασίας σφράγισής της.

Τις νέες καταγγελίες προκάλεσε η πρόσφατη  άρνηση καπετάνιου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης να φορτωθούν στο πλοίο του κοντέινερ με συμπυκνώματα, μετά από διαρροή σε ένα από αυτάδύο ατυχήματα ενώ για την παλιότερη διαφυγή υλικού από φορτηγό στη Ρεντίνα περιστατικό για το οποίο επίσης έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα και βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας για το περιστατικό στο λιμάνι αλλά και τις αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν ποινικά αδικήματα ώστε να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η εταιρεία

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της εταιρείας με δηλώσεις του διαβεβαιώνει  ότι «η μεταφορά του υλικού γίνεται σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλών μεταφορών σε κλειστού τύπου εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ)».

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=190263

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.