Οι Ισλανδοί είπαν ΝΑΙ στην προστασία των φυσικών πόρων. Σειρά και της Ελλάδας να σταματήσει την καταστροφική μεταλλευτική εκμετάλλευση (Αρθρο από το blog Η καλύβα ψηλά στο βουνό)

66% sögðu Já

Οι Ισλανδοί είπαν «ναι». Μ’ ένα ποσοστό συμμετοχής, που πλησίασε το 50%  στο δημοψήφισμα, το 66%  των θετικών ψήφων στο νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, είναι η αποστομωτική απάντηση, των νέων ιδεών απέναντι στη συντήρηση.

Το μεγαλύτερο απ’ όλα τα ποσοστά στις έξη κρίσιμες ερωτήσεις, πήρε εκείνο των πόρων. Με 80% οι ψηφοφόροι αποφάσισαν, ότι ο περιβαλλοντικός πλούτος της χώρας, δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος, στη βορά του οποιουδήποτε σφετεριστή. Στη στεριά και στη θάλασσα. Το λόμπι των ψαράδων, δεν μπορεί να κυβερνάει τη χώρα ερήμην των νόμων του κράτους και της φύσης. Μα το σπουδαιότερο απ΄ όλα. Αναγνωρίστηκε η συμμετοχή και των ΖΩΩΝ, στο κεφάλαιο για στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Δηλαδή, ενσωματώθηκε η διάταξη εκείνη (μια πανέξυπνη συνταγματική σφήνα), βάση της οποίας, τα ζώα του φυσικού χώρου, δικαιούνται την κρατική μέριμνα, ανάλογη εκείνης με τους πολίτες, που έχουν προβλήματα ακοής και ομιλίας! Δηλαδή, η πολιτεία αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους με όλα τα μέσα, όπως οι πολίτες των συγκεκριμένων ειδικών αναγκών!

Σημειωτέον ότι η πλειοψηφική αποδοχή στο κεφάλαιο των φυσικών πόρων, βάζει ένα όριο στην υπεραλίευση, αλλά και στο land grabbing, πετώντας ουσιαστικά εκτός της Ισλανδίας την μεγάλη επένδυση των Κινέζων, που ήθελαν να εκμεταλλευτούν εκτεταμένες  εκτάσεις για την εξόρυξη σπανίων γαιών και βγάζει επίσης εκτός και μια καναδική εταιρεία, που είχε αποκτήσει πηγές σε χαρακτηρισμένο φυσικό πάρκο, για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Όπως δήλωσε η Σάλβορ Νόρνταλ (συνημμένη φωτογραφία), η επικεφαλής της συνταγματικής συγγραφής των πολιτών «η αποδοχή των συνταγματικών μας προτάσεων, θα είναι η απαρχή για γενικότερης συναίνεσης, με στόχο την επίτευξη μιας κοινωνικά δικαιότερης και οικολογικότερης κοινωνίας».

Μιχάλης Μιχελής

Σχετικό link: http://panosz.wordpress.com/2012/10/22/mihelis-231/#more-41741

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.