Συνωμοσία σιωπής από τα Μ.Μ.Ε. καταγγέλλουν οι δικηγόροι ενάντια στους «Χρυσοθήρες» για το ζήτημα των μεταλλείων της Χαλκιδικής

Σιωπή από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής καταγγέλλουν οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου που δραστηριοποιούνται στο πλάι των κατοίκων ενάντια στο καταστροφικό αυτό έργο στην προχθεσινή τους εκδήλωση με τίτλο “Δικηγόροι ενάντια στους Χρυσοθήρες”. Ακόμη δηλώνουν ότι η απόφαση του Δικηγορικού συλλόγου που καταδίκαζε την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» ανακλήθηκε αντιθεσμικά μέσω της δημιουργίας μιας τεχνητής πλειοψηφίας, θέτοντας σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συλλόγου.

“Οι δικηγόροι που συμμετεχουμε στην εκδηλωση αντιδρούμε στον εμπαιγμό και δεν νομιμοποιούμε την ανάκληση της απόφασης μας “δήλωσε η Φωτεινή Αχτσίδου μέλος του Δ.Σ. του δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η Φ. Αχτσίδου επεσήμανε την αντιθεσμική μεθόδευση ανατροπής της απόφασης και εξέφρασε τη στήριξή της στους κατοίκους που αγωνίζονται για το σήμερα και το αύριο της ζωής τους επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δικηγόροι που διοργάνωσαν την εκδήλωση δεν θα επιδίωκαν την έγκριση από το Δ.Σ του ΔΣΘ για οποιαδήποτε εκδήλωση για αυτό το θεμα γιατι, όπως είπε, “στην καλύτερη περίπτωση θα αντιμετωπίζαμε μια άρνηση και μια κωλυσιεργία”.

Για «οικολογικό αρμαγεδώνα» μίλησε ο Γ. Κοτζαμανίδης, δικηγόρος μέλος του Δ.Σ.του Δικηγορικού Συλλόγου και τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος με την ανάκληση της εν λόγω απόφασης διακόπτει την παράδοση να παρεμβαίνει σε οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Δήλωσε ακόμη ότι είναι πλέον προφανές ότι πίσω από την επένδυση αυτή κρυβεται ένα συγκροτημα τυπου και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τιποτα απ`όσα γινονται στην Χαλκιδική δεν το πληροφορείται ο μέσος ελληνας. “Εμπεριστατωμενες αποψεις του ΑΠΘ και του ΤΕΕ που αποτελούν καταπέλτη για το έργο δεν τις έχει μάθει κανεις. Υπαρχει η συνωμοσία της σιωπης” σημείωσε ακόμη.

Από την πλευρά της η Ρωξάνη Κωσταντζίκη επίσης δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ.του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι το λάβαρο των μεγάλων κομμάτων στην προεκλογική αυτή περίοδο είναι η ανάτπυξη. «Πως μεταφράζεται η ανάπτυξη κάνουμε έργα και δίνουμε λίγες θέσεις εργασίας δημιουργώντας κοινωνικές συρράξεις με παράδειγμα αυτό της 25ης Μαρτίου στις Σκουριες με τη συνδρομή των ΜΑΤ και της κυβέρνησης. Αυτά θυμίζουν προπολεμική Αμρική απεργοσπάστες εναντίον απεργών» πρόσθεσε.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Νίκος Μπούλος, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Ιερισσιωτών Θεσσαλονίκης τόνισε ο σημερινός δήμαρχος προλίανε το έδαφος για την έγκριση του έργου αυτού με μεθοδεύσεις υποσχόμενος θέσεις εργασίας. Ξεπούλησε τα εδάφη στην TvxGold έναντι 13 εκατ ευρω και πήρε με το μέρος του εν μέσω προεκλογικής περιόδου μια στρατιά ανέργων που δεν είχαν συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις του έργου αυτού . Σύμφωνα με τον ίδιο,αποτελεί κατάπτυστη ενέργεια το γεγονός ότι η έγκριση της περιβαλλοντικής μέλετης έγινε από το απερχόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο λίγο πριν τις εκλογές καθώς δεν νομιμοποιούνταν να παρει θεση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Στο γεγονός ότι από την επένδυση αυτή το Δημόσιο δεν θα κερδίσει ούτε ένα ευρώ αναφέρθηκε ο Παντελής Ραδίσης, δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΘ και δήλωσε ότι πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβονται οι εταιρείες του Μπόμπολα. Κατήγγειλε επίσης τον πρόεδρο του ΔΣΘ ότι συντάσσεται με την πολιτική της κυβέρνησης των δύο τελευταίων χρόνων «που ξεπουλά τη χώρα στα ξένα και ντόπια συμφέροντα».

Ο Ζήσης Κλεισιάρης, δικηγόρος  αναφέρθηκε στην καταδικαστική για την επένδυση αυτή απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου η οποία και ανακλήθηκε τονίζοντας ότι για την συγκρότησή της είχαν ληφθεί όλες οι μη αναστρέψιμες βλάβες της επένδυσης. Η εξαφάνιση των δασών, η εξάντληση των υδάτινων πόρων, η ρυπανση των υπογειων και επιφανειακων υδάτων του οικοσυστηματος, η εξαφάνιση καθε ζωίκης και φυτικης δραστηριοτητας, η χρήση τοξικών χημικών και η δημιουργία τοξικών αποβλήτων σε κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Κλεισιάρης επανέλαβε από την πλευρά του ότι η απόφαση αυτή ανατράπηκε μέσω μιας στημένης διαδικασίας μεταξύ του κ. Πάχτα και του προέδρου το ΔΣΘ κ. Βαλεργάκη σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν συνθήκες τραμπουκισμού.

Ιστορική πρωτοβουλία των δικηγόρων που στόχο έχει την ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος ως συλλογικού έννομου αγαθού που προστατεύεται από το Σύνταγμα χαρακτήρισε  την εκδήλωση ο Μ. Λαμτζίδης, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ.

“Στην περίπτωση των μεταλλείων Χρυσού στην Β.Α. Χαλκιδικη εχουμε πεισθεί απο τα επιχειρηματα των κατοικων και των φορεων οτι η περιοχή θα μεταβληθεί σε κρανιου τόπο πρόσθεσε επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα “οφελη είναι προσκαιρα και αβεβαια». Το ερώτημα για τον ίδιο είναι αν θελουμε  να αντλησουμε από το περιβάλλον οφέλη με ορους αειφορου αναπτυξης ή μια εντατική υπερεκμεταλλευση με καταστροφικές επιπτώσεις και ωφέλη για τους λίγους”

Το ΣΤΕ δεν τοποθετείται ως προς την ουσία του ζητήματος επεσήμανε ο δικηγόρος Σπ. Κωνσταντόπουλος ο οποίος εκπροσωπεί μια μερίδα κατοίκων που προσέφυγαν ενάντια στην επένδυση αυτή. «Ασφαλως υπαρχει η προηγουμενη αποφαση του ΣΤΕ το 2002 που κρίνει ότι το έργο εχει δυσανάλογα μικρά οφέλη από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο περιβάλλον αλλά υπάρχουν και αποφάσεις της Ολομέλειας που κρίνουν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Χαλκιδική ως πληρως νομιμοποιημενες και οι οποίες στηρίζονται σε μια τεχνικη αιτιολόγηση» εξήγησε. Σύμφωνα με την τελευταία η εξόρυξη δεν θα γινει με φουρνέλο αλλα με την τεχνική Road heater η οποία αποδειχθηκε στη συνέχεια ότι σκουριάζει στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τον ίδιο η δικαστική μαχη που θα δοθει στο ΣΤΕ θα δοκιμασει τόσο τη νομολογια όσο και τη δικονομια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Οι ευθύνες επιμερίζονται στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια την περιοχή και στην πολιτέια που στις συμβάσεις της με τις επιχειρήσεις δεν διασφάλιζε το Δημόσιο συμφέρον» τόνισε η Πέτυ Πέρκα, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ /ΤΚΜ αναφερόμενη στο πόρισμα της ομάδας εργασίας που τεκμηρίωσε με επιστημονικό τρόπο τις επιπτώσεις της επένδυσεις αυτής.

Μάλιστα υπενθύμισε την απόφαση του τότε υπ. Οικονομικων Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος αντί να διεκδικήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής που έκρινε ότι η εταιρεία είχε λάβει παράνομα από το δημόσιο 25 εκ ευρώ ως παράνομη κρατική ενίσχυση γιατί είχε αγορά­σει έναντι χαμηλότερης από την πραγματική αγοραία αξία και είχε απαλλαχθεί από τους φόρους προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση….Μιλώντας για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτωσεων τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για μελέτη 5000 σελιδων με την οποία η ομαδα εργασιας του ΤΕΕ ασχοληθηκε πάρα πολυ καιρό χωρις να καταφερει να την εξαντλήσει πληρως σε αντίθεση με το Νομαρχιακό συμβουλιο το οποίο “κατάφερε” σε δύο μέρες να βγάλει ομόφωνη θετική γνωμοδότηση.

Στην εκδήλωση παρενέβη και η Κατερίνα Ιγγλέζη κάτοικος τη περιοχής, η οποία αναφέρθηκε σε στοιχεία της περιβαλλοντικής μελέτης της ίδιας της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι η επένδυση θα αποβεί καταστροφική για το αρχέγονο δάσος στις Σκουριές, θα καταστρέψει του Οικότοπους και θα μετατρέψει όλη την περιοχή σε μια τεράστια Χαβούζα.

Ακόμη προειδοποίησε ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν θα σταματήσουν στις Σκουριες, καθώς, όπως είπε, ήδη έχουν ξεκινήσει  γεωτρήσεις στις γυρω περιοχές.”Ολόκληρη η Β Ανατολική Χαλκιδικη θα γίνει ενα απέραντο λατόμειο” σημείωσε τέλος.

ΠΗΓΗ: http://www.alterthess.gr/content/synomosia-siopis-apo-ta-mme-kataggelloyn-oi-dikigoroi-enantia-stoys-xrysothires-tis-xalkidik

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.