Ψίχουλα θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου από τη συμφωνία για τον χρυσό

Ποιοι ωφελούνται από το ντιλ

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – 09/10/2011

 Το ελληνικό Δημόσιο δεν κερδίζει άμεσα από τις συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, ούτε από τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι πωλητές. Τα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου θα είναι μελλοντικά. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η απασχόληση.

Επίσης, το Δημόσιο ευελπιστεί να ωφεληθεί από τα φορολογικά έσοδα επί των κερδών της εταιρείας. Οταν δηλαδή η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εμφανίσει κέρδη -αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για κάποια χρόνια αφού θα κάνει επενδύσεις και θα επιβαρύνεται με τόκους- τότε θα φορολογηθεί.

Χρήματα ή, καλύτερα, κέρδη έχουν ήδη μόνο η εταιρεία Ελλάκτωρ και ο Δημήτρης Κούτρας που πουλάνε μέρος της συμμετοχής τους (το 9,9% των μετοχών της European Goldfields) έναντι 182 εκατ. δολαρίων Καναδά (175 εκατ. δολάρια ή 130 εκατ. ευρώ). Με άλλα λόγια, η Ελλάκτωρ και ο Δημήτρης Κούτρας ρευστοποιούν μέρος της συμμετοχής και βάζουν στο ταμείο τους 182 εκατ. δολάρια Καναδά, εκ των οποίων τα 9/10 είναι κέρδη από την επένδυση.

Οποιος αναρωτιέται εάν οι μέτοχοι που πέτυχαν τόσο σημαντικά κέρδη θα πληρώσουν τακτικό ή έκτακτο φόρο, η απάντηση είναι όχι, γιατί δεν προβλέπεται φορολογία στα κέρδη από μετοχές εισηγμένων εταιρειών, εδώ ή στο εξωτερικό. Το μόνο έσοδο για το Δημόσιο θα είναι ποσοστό 0,15% επί της συναλλαγής πώλησης μετοχών.

Οι λοιποί μέτοχοι της European Goldfields προσδοκούν να σταθεροποιηθεί η τιμή της μετοχής, δεδομένης της αστάθειας και της πτώσης που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες (-40%).

Σχετικό link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/10/2011&id=316466

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.