Αλέξης Τσίπρας: Περιβαλλοντικό και οικονομικό «έγκλημα» η υπόθεση των μεταλλείων της Χαλκιδικής

Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ – Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/04/2011
Η σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους 

Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντικό και οικονομικό «έγκλημα» χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων της Ιερισσού, ενώ για τη σύμβαση που έχει υπογράψει η «Ελληνικός Χρυσός» είπε ότι αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στα μεταλλεία, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από την κυβέρνηση «όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις αυτές, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύει ότι ήταν σκανδαλώδεις».

Η λειτουργία των μεταλλείων, και μάλιστα χωρίς αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος, σε μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο “Natura 2000”, έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Σήμερα όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα υποστεί το περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού και αυτό φάνηκε και από τη μεγάλη προσέλευσή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τοπικές Ν.Ε. της Χαλκιδικής και της Β’ Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι πολίτες της περιοχής «έρχονται αντιμέτωποι με το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας. Εδώ το χέρι της διαπλοκής είναι τόσο μακρύ, που φτάνει στα σπλάχνα της ελληνικής γης» και συμπλήρωσε ότι «συντελείται ένα διπλό έγκλημα που απειλεί να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Ένα έγκλημα περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό». Μιλώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός είπε πως «θα τσακίσουν το περιβάλλον, αφού διεκδικούν να σκάβουν έναν τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού για να βγάλουν μισό γραμμάριο χρυσού, χωρίς να νοιάζονται ούτε για το αρχέγονο δάσος στις Σκουριές ούτε για την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα προκαλέσουν στη σπάνια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα».

Μίλησε για «σκανδαλώδη εύνοια για τα γνωστά συμφέροντα. Που τα βρίσκεις όποια πέτρα και αν σηκώσεις. Και στην Κερατέα, και στους δρόμους, και στη Χαλκιδική» και κατήγγειλε ότι στην περίπτωση των μεταλλείων της Χαλκιδικής «έχουμε σκοτεινές διαδρομές χρήματος και πάντρεμα της εγχώριας διαπλοκής με τη διεθνή κερδοσκοπία». Υποστήριξε πως «θέλουν να πάρουν τα σωθικά της ελληνικής γης και να τα πουλήσουν σε offshore. Όπως έκαναν με το ασήμι, που το πούλησαν για όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου σε εταιρεία στις νήσους Κάιμαν». Αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, ποιος να είναι πίσω από αυτή την εταιρεία» και μίλησε για «σύμβαση της ντροπής, που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να κάνει έρευνα σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τη σύμβαση «πρώτου μεγέθους σκάνδαλο», διότι η Ελληνικός χρυσός έδωσε 11.000.000 ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της προκατόχου TVX (χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία). Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Γι’ αυτό το αντίτιμο (11.000.000) πήρε 317.000 στρέμματα, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τα κτήρια στα οποία μένουν οι εργάτες κ.λπ. Μιλάμε για μπίνγκο: 35 ευρώ το στρέμμα. Αμέσως μετά η εταιρεία επιδοτήθηκε με 15.000.000 ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή βγήκε και από πάνω με 4.000.000 ευρώ. Δηλαδή, δώσανε το βουνό και 13 ευρώ το στρέμμα στην τσέπη». «Να πού πάνε τα λεφτά λοιπόν. Στις τσέπες συγκεκριμένων τζακιών και στις τράπεζες τις Ελβετίας και στα ταμεία των offshore» κατέληξε καταχειροκροτούμενος και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλώς δίπλα σας. Θα είναι κομμάτι του κινήματός σας και θα φροντίζει να φτάνει η φωνή του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Έωλη η περιβαλλοντική μελέτη

Νωρίτερα η πολιτικός μηχανικός και μέλος της ΚΠΕ Πέτυ Πέρκα μίλησε για τις άπειρες παραβλέψει και τα κενά της Περιβαλλοντικής Μελέτης της επένδυσης. Στάθηκε στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία των μεταλλείων, στην ποιότητα του αέρα, καθώς και στους φυσικούς πόρους της περιοχής, αφού η εξόρυξη χρυσού είναι ιδιαίτερα υδροβόρα διαδικασία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανυπαρξία οποιασδήποτε πρόληψης μεγάλου ατυχήματος, π.χ. σε περίπτωση σεισμού, και μάλιστα σε μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής, καθώς και στη μη πρόβλεψη αποκατάστασης των βλαβών στο περιβάλλον στην περίπτωση της μη ολοκλήρωσης της επένδυσης από εξωγενείς παράγοντες, όταν μάλιστα υπάρχει και το κακό προηγούμενο με την TVX Gold Hellas.

«Παρόλο που τα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται διαθέτουν όλα τα μέσα (εξειδίκευση, χρόνο, οικονομικούς πόρους, πρωτογενή στοιχεία) είναι τόσο προφανείς οι ελλείψεις και τα ατεκμηρίωτα στοιχεία, η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων αλλά και τα μελλοντικά σχέδια για την περιοχή, που ο ένας μετά τον άλλο επιστήμονες και οι επιστημονικοί φορείς αξιοποιώντας τον θεσμικό τους ρόλο, με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, τοποθετούνται κάθετα κατά της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αδειοδότηση της επένδυσης» κατέληξε.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=609577

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.