Χαλκιδική: Εκστρατεία ενάντια στα μεταλλεία

Εκστρατεία για αποτροπή της συνέχισης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική επιχειρεί η “Κίνηση ενεργών Πολιτών Σταγίρων – Ακάνθου” σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του “Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος”, που ίδρυσε ο σύλλογος με τη συμμετοχή περισσότερων από 65 φορέων.

Του Κώστα Καντούρη

Τους κινδύνους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της περιοχής ανέδειξαν χθες τα μέλη της κίνησης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. “Είναι πολύ μικρή η Βόρεια Χαλκιδική, για να μετατραπεί σε μεγάλη μεταλλευτική περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά το μέλος της κίνησης και πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού “Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης” Δημήτρης Λουζικιώτης.
“Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο, δεν γνωρίζουν τις συνέπειες που θα έχει η επέκταση των δραστηριοτήτων, πολλοί πιστεύουν πως είναι μόνον οι θέσεις εργασίας”, επισήμανε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της κίνησης Κώστας Ευθυμίου. Πρόσθεσε πως ο παράκτιος άξονας της Βόρειας Χαλκιδικής είναι η μοναδική περιοχή του νομού που δεν έχει αξιοποιηθεί με μεγάλες τουριστικές μονάδες, λόγω της ύπαρξης των μεταλλείων.
Ήδη τα μέλη της κίνησης συγκεντρώνουν εδώ και λίγες ημέρες υπογραφές, εκφράζοντας την αντίδρασή τους για την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες επιτέθηκαν στον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, επειδή τάσσεται υπέρ της επένδυσης.
“Έχουμε κάνει ήδη οκτώ με εννέα προσφυγές για περιβαλλοντικά θέματα μέσω του ‘παρατηρητηρίου’ και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τέτοιες κινήσεις”, παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης. Συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του συλλόγου έχουν δραστηριοποιηθεί εθελοντικά πολλοί δικηγόροι σε περιβαλλοντικά θέματα, ενισχύοντας με νομικά επιχειρήματα τους ενεργούς πολίτες.

Σχετικό link : http://www.makthes.gr/news/reportage/68904/

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.