Ημερίδα-συνεργός στα αποτρόπαια σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στη Θεσσαλονίκη. Δυναμική παρέμβαση των κατοίκων!

Οι κάτοικοι για μια ακόμα φορά διατρανώνουν τη θέληση τους για καθαρό περιβάλλον

Τα «νέα μεταλλευτικά σχέδια» περιλαμβάνουν την πλήρη παρακμή της περιοχής

Ημερίδα σκοπιμότητας και προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με τον προβοκατόρικο τίτλο «Κρυμμένοι θησαυροί και ορυκτός πλούτος της Β. Ελλάδας», διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα Εξπρές σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Μ.Ε.) το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Στο κείμενο της πρόσκληση, αναφέρονταν ακόμα ότι: «Η Ημερίδα θα πραγματευτεί την αξιοποίηση του υπεδάφους της Βορείου Ελλάδος, στο οποίο υπάρχουν “Κρυμμένοι Θησαυροί” όπως ορυκτά, μεταλλεύματα, πετρέλαιο, χρυσός, γεωθερμία, ακόμη και ουράνιο, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους μένουν ανεκμετάλλευτοι».

Με προσκεκλημένους από τους οποίους απουσίαζαν οι  διαφορετικές φωνές ειδικών επιστημόνων, δημοτικών αρχών, ενώσεων πολιτών και με χορηγούς όπου φιγουράριζαν τόσο η «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ όσο και τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» ΑΕ, δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια «κατασκευασμένη» διαδικασία.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Κούτρας και η θλιβερή κουστωδία του κατάφεραν να «εντυπωσιάσουν» με τα απίστευτα οράματά τους για μια ανάπτυξη με χαβούζες κυανίου, υπόγειους αγωγούς μεταφοράς μεταλλευμάτων και τρύπες εξόρυξης. Μάλιστα ένας εκ των ομιλητών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σκαρπέλης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πράσινη ανάπτυξη χωρίς μεταλλεία» και εμφανίζοντας στην οθόνη εικόνες σεληνιακού τοπίου από αποκαταστάσεις τοπίων κοιτασμάτων ανά τον πλανήτη, θαύμαζε την ομορφιά τους προκαλώντας βάναυσα την αισθητική και τη λογική μας. Επίσης είχε το θράσος, παρ’ ότι ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ειδικός, να βάλει «κρίσιμα» ερωτήματα επιδιώκοντας να προβληματίσει το ακροατήριο, για την «ύποπτη» κατά την άποψή του απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να εισηγηθεί την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα!!!

Σημαντικό επίσης σημείο των ανατριχιαστικών σχεδίων του κ. Κούτρα ήταν η ομολογία του για την δημιουργία ενός νέου τρόπου επεξεργασίας του χρυσού χωρίς κυάνιο (κάτι σαν τον ανύπαρκτο Μετροπόντικα της Στρατονίκης) και ενός τριγωνικού εξορυκτικού ρήγματος στις Σκουριές και τη μεταφορά των μεταλλευμάτων με υπόγειο αγωγό από τις Σκουριές στο Μαντέμ Λάκκο για τον εμπλουτισμό.

Οι λοιποί ομιλητές εξαντλήθηκαν σε ευχολόγια για την ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αναλυτική παρουσίαση των πετρωμάτων της Β. Ελλάδος (κάτι σαν μάθημα Γεωλογίας Δ’ Δημοτικού) και τέλος για τα μέτρα προστασίας που παίρνονται στη Φιλανδία, χωρίς ωστόσο να μας ενημερώσουν για ποια μέτρα προστασίας μιλάμε στην Ελλάδα του 2010, όταν η εξόρυξη στη Στρατονίκη υλοποιείται σήμερα με παράνομη παράταση της άδειας που έχει λήξει στις 31/12/2009 και χωρίς νέα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, ποιος ελέγχει την σημερινή διαδικασία εξόρυξης που γίνεται με τη χρήση φουρνέλων, ενώ στην αρχική μελέτη προβλεπόταν η χρήση μετροπόντικα, για τα αμέτρητα κυβικά μέτρα νερού που χύνονται καθημερινά από τον Κάκκαβο, μάλιστα σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλη την περιοχή, για τις συνεχείς ρωγματώσεις στα σπίτια της Στρατονίκης και ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την επαπειλούμενη ασφάλεια των κατοίκων της, κλπ. κλπ.

Μετά από έντονες παρεμβάσεις κατοίκων της περιοχής και αφού ο κ. Κούτρας αποχώρησε επιδεικτικά μην αντέχοντας την άλλη άποψη, πήραν το λόγο κάτοικοι και εκπρόσωποι από επιτροπές κατοίκων, οι οποίοι κάτω από το σύνθημα «Εξόρυξη δεν γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες! Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες», ανέδειξαν τη σημερινή αλλά και την επερχόμενη τεράστια οικολογική καταστροφή, την ξεκάθαρη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, την αντιεπιστημονική προσέγγιση και τις ήδη καταστρεπτικές συνέπειες από την υλοποίηση των σχεδίων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ.

Τέλος, επιβεβαίωση της άποψης ότι η ημερίδα στήθηκε για τις δημόσιες σχέσεις της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ, αποτελεί το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις των κατοίκων, η διακοπή της ημερίδας, το κλίμα αναστάτωσης που δημιουργήθηκε, και η επιστράτευση ισχυρής αστυνομικής δύναμης προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, αποσιωπήθηκε εντελώς από τα δημοσιεύματα του τύπου της επόμενης ημέρας!!!

Σημείωση: να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν για ελάχιστο χρόνο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωαννίδης και ο υφυπουργός κ. Μπόλαρης. Ωστόσο και οι δύο πολιτικοί αποχώρησαν πριν λάβουν χώρα οι τοποθετήσεις των κατοίκων.

Υ.Γ. Ο όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι αντιδράσεις των κατοίκων στην ημερίδα αποσιωπήθηκαν ολοκληρωτικά, από πάντα τα «Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» κατ’ εφαρμογήν ομονοούσας Γκαιμπελικής πρακτικής. Ακόμα και η «αδέσμευτη» Ελευθεροτυπία δεν έγραψε λέξη http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=167882. Τα κανάλια της Χαλκιδικής μούγκα. Η «αριστερών αποκλίσεων» χαλκιδικιώτικη respentza.blogspot.com αναρτά επιστολή «αγανακτισμένου αναγνώστη» με τίτλο «Έκτροπα και διακοπή ημερίδας στη Θεσσαλονίκη». Η συμπαιγνία σε πλήρη εφαρμογή, θαρρείς και όλοι περιμένουν την Εταιρεία «πατερούλη» να σώσει τον τόπο. Συμπέρασμα: όσο θα εντείνονται οι προσπάθειές τους να βάλουν κι άλλο χέρι στον τόπο μας, όλο και χειρότερα τέτοια φαινόμενα θα προκύπτουν.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.