Oι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος

 

 

Τα πάσης φύσεως «παπαγαλάκια» πρόθυμα να πείσουν με κάθε τρόπο τους «ιθαγενείς»...

 

Ένας απόηχος (που ακουμπάει την κυάνωση!!!!) από την ημερίδα της εφημερίδας «Εξπρές» το Σάββατο 29 Μαΐου στο ξενοδοχείο ΜΕΤ της Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα δεν έγινε καμία αναφορά στον όρο «νερό» και στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «απαγόρευση της χρήσης κυανιδίων στη μεταλλευτική στις χώρες της ΕΕ»

Του Γιώργου Κ. Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Για μια ακόμη φορά μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια παραβρέθηκα σε ανάλογη εκδήλωση για τα θέματα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Β. Ελλάδα (βλέπετε αποφεύγω τον όρο «Ορυκτός Πλούτος») με εντολή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ. Μίλησα για λίγο στο τέλος της ημερίδας και για να μη μακρυγορώ συνοψίζω λίγες διαπιστώσεις μου στα επόμενα:

1. Η ημερίδα ήταν μία ενέργεια δημοσίων σχέσεων του ΣΜΕ και βέβαια παρουσιάσθηκαν πολλά θέματα εξορυκτικής δραστηριότητας τα οποία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα, παρά το μικρό μέγεθός της, εισφέρει στο διεθνή παραγωγικό κύκλο αξιόλογα ορυκτά – πετρώματα με τη λειτουργία πολλών ορυχείων και μεταλλείων. Η παρουσίαση της δραστηριότητας γύρω από τα πετρέλαια της Θάσου, του θέματος της γεωθερμίας από στέλεχος του ΙΓΜΕ και των δραστηριοτήτων σε επίπεδο βιομηχανικών ορυκτών των εταιριών ενδιαφέροντος του Γιώργου Γεωργιάδη  ήταν αξιόλογη. Μέχρι εδώ όλα καλά.

2. Η ημερίδα όμως ΔΕΝ είχε στόχο την προβολή της γενικής εικόνας των εταιριών του ΣΜΕ, η οποία λίγο πολύ είναι γνωστή,  αλλά την προώθηση με νύχια και με δόντια της μεταλλουργίας του χρυσού με κυάνωση πετρωμάτων.

3. Παρουσιάζοντας λοιπόν ο κ. Κούτρας τα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» δαιμονοποίησε από την περιβαλλοντική προσέγγιση την εποχή των προτάσεων της TVX για τη μεταλλουργία χρυσού και ισχυρίσθηκε ότι η νέα πρόταση της εταιρίας του (παραγωγή χρυσού από τις «Σκουριές» με τη μέθοδο flash smelting) αποτελεί το μοντέλο της «μαργαρίτας» από περιβαλλοντική άποψη της παραγωγής χρυσού. Μαργαρίτες είχε και η μπροσούρα της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης» για την κυάνωση στο Πέραμα!!!

Όταν το 2001 εισηγήθηκα στο ΤΕΕ Θράκης ότι το περιβαλλοντικό μασκαραλίκι της πρότασης TVX για τη Χαλκιδική, «αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή» για τη Θράκη,  οι κυανολάγνοι του Αθηνοκεντρισμού με λοιδωρούσαν η δε Νομαρχία Χαλκιδικής δεχόταν ότι το τότε τέλμα της Κηπουρίστρας …..ήταν αδρανές!!!!!!! Όμως οι ίδιοι άνθρωποι προωθούν αδειοδοτικά το θέμα και σήμερα οπότε…….

4. Είδαν – απόειδαν ότι με….……..αβγά δεν βάφονται το γύρισαν το παραμύθι. Με νέες λοιπόν εισηγήσεις Καθηγητών με σωρεία επιστημονικών δημοσιεύσεων στα ζητήματα αυτά (!!!!) μας είπαν ότι….αυτά είναι παλιές ιστορίες. Σήμερα (δηλαδή από το 2003 έως το 2010 …άλλαξαν τα πράγματα περιβαλλοντικά!!!) μπήκαν νέα…..standards….(όπως πχ η πρόταση Verheugen – Δήμα να καταντήσει η Βόρεια Ελλάδα απέραντο μεταλλείο χρυσού με κυάνωση).

5. «Οδυνεν Ορος έτεκε μυν» και βγήκε και η περίφημη ΚΥΑ Σουφλιά (τον είδατε να χορεύει καλαματιανό με τον κ. Κούτρα!!!!!) Φλογαίτη, Παπαθανασίου, Χατζηδάκη στις 25/9/2009 με την οποία το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (αμέσως μετά  έγινε ΥΠΕΚΑ) μπορούσε να αδειοδοτεί με αποφάσεις περιβαλλοντικών όρων την απόρριψη κυανιούχων καταλοίπων ….όπου στη γη υπάρχει τρύπα ανοικτή!!!!!! Αυτό το κείμενο το δέχεται σήμερα το ΥΠΕΚΑ κα Μπατμάνογλου; Απαντήστε υπηρεσιακά με ένα Ναι ή ένα  Όχι στη ΔΕ του ΤΕΕ Θράκης.

Εκεί, πέρα από το «μαργαριτοφόρο» κοίτασμα του Περάματος, υπάρχουν άλλα 100 τέτοια και η περιοχή θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Τα πετρώματα όμως είναι θειούχα. Ακόμη απαντάει το ΥΠΕΚΑ στο λαό της Θράκης για την όξινη απορροή. Το ΥΠΕΚΑ, όχι η εταιρία.

6. Η προσωπική αναφορά μου στην Κ. Μπατμάνογλου επιβάλλει την ανάκληση από πλευράς μου μίας προσωπικής αιχμής για την αξιότιμη συνάδελφο. Σε  παλαιότερη επιστολή μου στο ίδιο blog της επέρριψα ευθύνες για τη στάση της κατά τη συζήτηση ανάλογου θέματος στην ημερίδα του ΤΕΕ στις 13/1/2010 στην Αθήνα. Η ίδια θεώρησε τα γραφόμενά μου προσβλητικά γι’ αυτήν και μου ζήτησε ανάκλησή τους.

7. Όμως Κα Μπατμάνογλου προσωπικά μετέχω σε τέτοια φόρα  ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης και  έχω μπροστά μου ένα, νυν, ΥΠΕΚΑ το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να αδειοδοτήσει την κυάνωση.

Το ΥΠΕΚΑ λοιπόν ήταν απόν από κάθε εκδήλωση κατά της διεργασίας αυτής στη Θράκη, δεν δέχθηκε καμία διαπραγμάτευση μαζί μας στο θέμα υπογράφοντας πάντα αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων των εταιριών. Ο,τι εισηγήσεις κάναμε τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων….αλλά βρήκε μία κοινωνία σύσσωμα αντίθετη στην κυάνωση μέχρι σήμερα. Και κατάφερε να μην περάσει καμία απόφαση σχετική με το θέμα!!!!!!!!

Μάλιστα προχθές μου έκανε κατάπληξη το γεγονός ότι κανένας από το ΥΠΕΚΑ δεν είχε μία καλή κουβέντα, ούτε καν αναφορά, για την πρόσφατη  απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κατά της κυάνωσης.

Ούτε βέβαια έγινε σχόλιο για την τεκμηρίωση αυτής της απόφασης η οποία αποτελεί προσωπική μου επιτυχία. Το ΕΚ δέχθηκε ό,τι επί 10 χρόνια υποστήριξα για την κυάνωση.

Στα πηγαδάκια βέβαια πλειοδοτούσαν τα σχόλια για τη μεταλλουργία χρυσού. Αποτελεί στάση Υπουργείου Κλιματικής Aλλαγής αυτή;

8. Στην ημερίδα  λοιπόν μετείχαν πολλοί ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί (όπως η Κα Μπατμάνογλου) οι οποίοι, μαζί με τους εισηγητές των εξορυκτικών εταιριών  απέφυγαν να δώσουν αξία σ’ ένα μείζον περιβαλλοντικό στοιχείο, ακόμη και να αναφερθούν απλά σ’ αυτό . Το νερό.

9. Αποσιώπησε ο κ. Κούτρας ότι ζητάει να «προαποστραγγίσει» το όρος Κάκκαβος τη στιγμή που «προαποστραγγίζει» τα νερά της περιοχής Ολυμπιάδας. Εχει υποβάλλει μελέτες στο ΥΠΕΚΑ το οποίο στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» διαπραγματεύεται τέτοιες καταστάσεις, υπήρχαν εκπρόσωποί του στην ημερίδα και δεν έγινε καμία αναφορά σ’ αυτό το ζήτημα!!!!

Τους Θεσσαλονικείς που έχουν εξοχικά στη Χαλκιδική θα τους ενημερώσετε για το φράγμα του Χαβρία και που θα βρείτε νερό γι’ αυτό αφού θα αποστραγγίσετε τον Κάκκαβο; Θάχει νερό η Χαλκιδική σε πέντε – δέκα χρόνια;

10. Εάν λοιπόν Κύριοι της Κλιματικής Αλλαγής στήσετε δέκα μεταλλεία χρυσού με κυάνωση, όπως άμεσα επιδιώκετε,  στη Β. Ελλάδα θα αλλάξει το κλίμα και μόνον από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της τεράστιας ενεργειακής απαίτησης των μονάδων, στην περιοχή;

11. Η στάση σας σχολιάζεται τόσο άσχημα στους κύκλους μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, όσο άσχημα σχολιάζεται και η οικονομική κατάντια της χώρας ως αποτέλεσμα των ενεργειών των πολιτικών (όλων μαζί χωρίς διάκριση!!!!) τα τελευταία 35 χρόνια. Ζήτησαν λοιπόν να τους πληροφορήσω τι κερδίζει η χώρα  από μία πιθανή λειτουργία μεταλλείων χρυσού με κυάνωση. Η απάντησή μου:

Από τα 1200 δολλάρια Αμερικής ανά ουγγιά χρυσού (31,2 γραμμάρια) γύρω στα 50 έως 70 θα μείνουν στον τόπο (ημερομίσθια κυρίως) και ολόκληρη η περιβαλλοντική καταστροφή. Τα άλλα «εξ ορισμού (!!! μεταλλευτικός κώδικας)» ανήκουν στους μεταλλειοκτήτες και στο διεθνές εμπορικό κύκλωμα. Δηλαδή για 1500 τόνους χρυσού 50 δις € αρπαχτή εις  βάρος του ελληνικού λαού. Διαφωνείτε;

12. Ετσι λοιπόν γύρω στους 300 Καθηγητές του ΑΠΘ υπέγραψαν πρόσφατα διακήρυξη με την οποία ζητούν  από την Κυβέρνηση (δηλαδή και από εσάς που αποτελείτε σημαντικό γρανάζι του αδειοδοτικού μηχανισμού) την απαγόρευση της εφαρμογής του κυανίου στη μεταλλευτική. Την ανάγνωσα στο τέλος της προχθεσινής ημερίδας αλλά βέβαια δεν την αναφέρει καμία εφημερίδα σήμερα. Αναμενόμενο.

13. Η τεκμηρίωση αναφέρεται στα πέντε άρθρα μου στο blog με τίτλο «Αξιοπιστία». Επειδή όμως δεν θέλω να σας κουράσω περιαυτολογώντας (έχω τύχει της αναγνώρισης πρόσφατα εκεί που έπρεπε και αυτό μου αρκεί) αναφερθείτε στην τεκμηρίωση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για το ίδιο θέμα. Είναι ταυτόσημα κείμενα.

Ποια θα είναι η τύχη του κειμένου αυτού; Ελπίζω να μην πεταχτεί στα καλάθια των σκουπιδιών σας όπως έγινε με την περιβόητη έκθεση των Καθηγητών ΑΕΙ για τη μελέτη της TVX για την Ολυμπιάδα. Εκεί τα κατάλοιπα θεωρήθηκαν «ως μη χαρακτηρίσιμα από χημική άποψη (με αρσενικό, κυάνιο και όλες αυτές τις «μαργαρίτες») το Υπουργείο σας όμως παρέκαμψε την έκθεση και έβγαλε απόφαση περιβαλλοντικών όρων  αποδεχόμενο ούτε λίγο – ούτε πολύ….ότι ήταν αδρανή!!!! Ποιος από σας είχε προσωπική ευθύνη γι’ αυτή την αποτυχία; Kανένας;

Επομένως κα Μπατμάνογλου οι προσωπικές αναφορές σε ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα πολλές φορές είναι αναπόφευκτες. Όπως δέχομαι εγώ τον κ. Σκαρπέλη να μου εξακοντίζει ό,τι θέλει, το ίδιο και εσείς (δηλαδή οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ) στο μέλλον θα δέχεστε και προσωπικά σχόλια. Δεν θα αφορούν με κανένα τρόπο την προσωπικότητά σας αλλά τις κινήσεις που κάνετε στο πλαίσιο της αδειοδότησης αυτών των δράσεων.

Γι’ αυτές είναι πιθανό να δείτε τα ονόματά σας, μαζί με τα ονόματα των πολιτικών που έχουν επώνυμα αναμειχθεί στην υπόθεση,  σε μαρμάρινες πλάκες σε κατάλληλους χώρους. Ο επιτύμβιος τίτλος θα είναι «επιδοκιμασία ή ανάθεμα».

Θα είναι η αιτιολόγηση της αιτίας  της περιβαλλοντικής καταστροφής για την επόμενη γενιά (εμείς δεν θα υπάρχουμε βιολογικά) που θα ζητάει απάντηση στο ερώτημα. Ποιοι το έκαναν αυτό;

Βλέπετε σήμερα τα παιδιά μας δεν ξέρουν ακόμη ποιοί οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική πτώχευση. Θα πληρώσουν όμως τίμημα άγριο για μία ανελέητη αρπαχτή για την οποία αυτά δεν είναι υπεύθυνα.

31 Μαΐου 2010

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.