Παρέμβαση πολιτών στις εργασίες της συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «PROMINE» στη Θεσσαλονίκη

Ομάδα πολιτών, κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Χαλκιδικής, παρενέβη σήμερα το μεσημέρι (8/10/2009) στις εργασίες της συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «PROMINE» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Grand Hotel της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα προβλέπει «Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προγραμματισμένες ερευνητικές και τεχνολογικές δράσεις του ProMine εφαρμόζονται στο ελληνικό μεταλλογενετικό τόξο, στο οποίο εντάσσεται η βορειοανατολική Χαλκιδική, με τα γνωστά κοιτάσματα και μεταλλεία της Κασσάνδρας (σημ. προφανός εννοεί τα μεταλλεία του Στρατονικού Όρους), όπου προβλέπεται η αύξηση του σημερινού αποθεματικού δυναμικού, η παραγωγή νανο-πυριτικών υλικών και η αναπτυξιακή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.»

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ κι εδώ κι εδώ!

Οι κάτοικοι παρενέβησαν με κόσμιο αλλά και δυναμικό τρόπο και έκαναν σαφές προς τους έκπληκτους αλλοδαπούς και Έλληνες συνέδρους αλλά και στον οικοδεσπότη Διευθυντή του ΙΓΜΕ κ. Αρβανιτίδη πως η περιοχή δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα είτε στις «Σκουριές» είτε σε όποιο άλλο μέρος. Τόνισαν ευθαρσώς πως ο τόπος μας έχει περιβαλλοντικά επιβαρυνθεί από την αλόγιστη μεταλλευτική δραστηριότητα εκατοντάδων χρόνων και πως τα δάση, τα νερά και οι θάλασσες μας είναι παρασάγγες πολυτιμότερα από οιαδήποτε μέταλλα. Οι κάτοικοι κατέστησαν σαφές πως δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων μεταλλείων και πως δεν εμπιστεύονται τις μεταλλευτικές εταιρείες οι οποίες κερδοσκοπούν σε βάρος του τόπου και φεύγουν αφήνοντας πίσω του τεράστια προβλήματα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Θλιβερή για μια ακόμα φορά, παρουσία του δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου κ. Μιχ. Βλαχόπουλου ο οποίος χαιρέτησε το συνέδριο και δήλωσε από βήματος πως δεν είναι ενάντιος στην μεταλλευτική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή μας. Θετική η τοποθέτηση του Δημάρχου Παναγιάς κ. Μητροφάνη ο οποίος δήλωσε αδίστακτα πως τα μεταλλεία ως τώρα στην περιοχή προκαλούν κυρίως θάνατο, πως οι συντριπτική πλειοψηφία του Δήμου του είναι ενάντια σε κάθε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα και ότι οι κάτοικοι αναζητούν πλέον άλλες πηγές εισοδήματος και άλλους τρόπους ανάπτυξης της περιοχής και τα καταφέρνουν καλά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.