Προσπάθεια για τετελεσμένα γεγονότα από την εταιρεία των μεταλλείων. Τα γεωτρύπανα εγκαταστάθηκαν στις Σκουριές! Οι κάτοικοι σε συναγερμό!

Φαίνεται πως κάτι κινείται με μεθοδικότητα το τελευταίο διάστημα. Μετά τη θετική εισήγηση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) χτες, 6 Ιουνίου, ακούστηκε πως τα γεωτρύπανα έκαναν την εμφάνισή τους στις Σκουριές. Και πράγματι έτσι είναι. Κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας διαπίστωσαν σε επιτόπια αυτοψία το γεωτρύπανο, γεννήτριες και μεταφερόμενο γραφείο, όπου εγκατέστησε εκεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Κι όλ’ αυτά δίχως να εγκριθεί η περιβόητη μελέτη από τα συναρμόδια υπουργεία. Το θράσος καλά κρατεί με την προσπάθεια σε πλήρη εξέλιξη για δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων!

Προηγήθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» όπου ο συντάκτης του άρθρου -με παροιμιώδη αφέλεια ή επιτηδευμένη πονηρία- κάνει λόγο για «Ανεκμετάλλευτα δισεκατομμύρια περιμένουν στο υπέδαφος» και «Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ » αφού «Χρυσός: Μπορεί να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.» και άλλα τέτοια φαιδρά, προφανώς για να συμπληρωθεί και το επικοινωνιακό παιχνίδι που ετοιμάζεται! (βλ. το σχετικό link:http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=41420 ).

Φυσικά ο συντάκτης δεν αναφέρει πως για να εξορυχθεί και να εκμεταλλευτεί το χρυσοφόρο κοίτασμα πρέπει να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, να κατασπαταληθούν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, να εγκατασταθούν τεράστιες χαβούζες κυανίου και αρσενικού τα οποία θα δηλητηριάζουν μια ολόκληρη περιοχή εσαεί, στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης για τον τόπο, αλλά μιας σίγουρης αρπαχτής και κονόμας για τις εκμεταλλεύτριες εταιρείες και τους παρατρεχάμενους τους.  Λέξη επίσης δεν αναφέρει η εφημερίδα, πως το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 613/2002 απόφασή του, αποφάνθηκε με σαρωτικό τρόπο εναντίον της  προοπτικής εγκατάστασης μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή.

Όπως και να ‘χει η κατάσταση, οι εξελίξεις έπονται. Το αν αυτή τη φορά οι κάτοικοι θα είναι μπροστά στις εξελίξεις και δεν θα σύρονται πίσω από αυτές -όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Στρατονίκης- εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τους ίδιους. Εμείς θα σας ενημερώνουμε για ότι νεώτερο προκύψει.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.