Νέα εκδήλωση για την πρόβλημα της Στρατονίκης στην Πάρο την Δευτέρα 18 Μαΐου

Παραθέτουμε προς το παρόν τον χαιρετισμό της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Στρατονίκης. Ρεπορτάζ για την εκδήλωση σε επόμενη ανάρτηση.

Στρατονίκη 17 Μαΐου 2009

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ

Αγαπητοί, φίλες και φίλοι

Η Στρατονίκη Χαλκιδικής, το ιστορικό κέντρο του «Κοινού του Μαδεμίου», των ελεύθερων Μαδεμοχωρίων της Τουρκοκρατίας, βρίσκεται στην δίνη της Ιστορίας της. Τα φουρνέλα «χτυπούν» κάτω από τα πόδια μας, βιάζοντας τον φυσικό και συναισθηματικό μας κόσμο, εννιά χρόνια τώρα. Όλον αυτό τον καιρό, γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες μια παρανοϊκής διαδικασίας: να υπάρχει στην Ελλάδα τόπος, με εξορυκτική μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από κατοικημένη περιοχή. Το χωριό μας ξεθεμελιώθηκε ανεπανόρθωτα. Τραυματίστηκαν τα σπίτια μας, οι εκκλησίες μας, το σχολείο μας, η ίδια μας η ζωή. Βιώνουμε διαρκώς τον τρόμο και την ανασφάλεια. Και μέσα σ’ όλα αυτά, βάλθηκαν «θεοί και δαίμονες» να μας πείσουν πως ότι γίνεται, για το καλό μας είναι.  

Όμως παρά τις επίμονες προσπάθειες τους, η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται να συμβιβαστεί σ’ αυτή την ιδέα. Kι αν ο αγώνας των κατοίκων της Στρατονίκης χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στους δρόμους του χωριού κι αν συκοφαντήθηκε, από τις εταιρείες-σωτήρες και τους καλοθελητές τους κι αν διασύρθηκε, σε δικαστικές αίθουσες και υποθάλπτηκε, από αναξιόπιστες ελληνικές κυβερνήσεις, δεν κάμφθηκε. Συνεχίζεται αδιάλειπτα. Και δεν πρέπει να σταματήσει αφού χρησιμεύει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, από τις οποίες -είναι γνωστό πως-  δανειζόμαστε το φυσικό περιβάλλον.  

Σήμερα πλέον περιμένουμε την οριστική δικαίωση, για μια ακόμα φορά, από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έστω κι αν το ανώτατο Δικαστικό όργανο, ανέβαλλε την εκδίκαση της υπόθεσης για έξι φορές ως τώρα. Έστω κι αν, το γεγονός αυτό συνέβαλε, στο να εξασφαλιστεί η επιθυμητή ασυλία στην εταιρεία, να συνεχίζει απρόσκοπτα μέχρι σήμερα το καταστροφικό της έργο. (Να σημειωθεί εδώ πως η άδεια εξόρυξης της εταιρείας για το συγκεκριμένο μεταλλείο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009). 


Αγαπητοί, φίλες και φίλοι της Πάρου,

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα μας, που πραγματοποιείτε στο νησί σας. Μας δίνετε κουράγιο και συμβάλλετε ώστε να μην αποποιηθούμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την υπεράσπιση του τόπου μας.  

Ευχαριστούμε επίσης και τους Στρατονικιώτες της Πάρου που δεν λησμονούν τον γενέθλιο τόπο τους και συμπράττουν στην προσπάθεια σωτηρίας του.

Ο αγώνας συνεχίζεται ως την δικαίωσή μας!  

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.