Πως προστατεύει ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου το μείζον αγαθό της Δημόσιας Υγείας για τους πολίτες του; Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τοποθετημένα στείρα σε διάφορα σημεία της περιοχή μας.

GIPEDO-STRATONIKIS

Φωτογραφία από το γήπεδο Στρατονίκης. Απόθεση «στείρων» δίπλα από το παλιό Γυμνάσιο, νυν γυμναστήριο και από το γήπεδο μπάσκετ όπου παίζουν παιδιά. Σημειωτέον ακριβώς κάτω από τα στείρα, 30-40 μέτρα χαμηλότερα βρίσκεται η κεντρική γεώτρηση υδροδότησης της Στρατονίκης.

KOLOBOUKI

Φωτογραφία από τον αγροτικό δρόμο, στρωμένο με «στείρα»  προς τη θέση «Κολομπούκι» 2-3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στρατονίκης στον οποίο υπάρχουν τρεις κατοικίες και κτήματα με διάφορες καλλιέργειες!

KOKINOLAKAS-NORTH

KOKINILAKAS-SOUTH

Φωτογραφίες από τη Θέση «Κοκκινόλακας» στο 100 χιλιόμετρο, περίπου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ουρανουπόλεως, μεταξύ των χωριών Στρατονίκης και Στρατωνίου. Προς τα βόρεια σε κάποιο ιδιόκτητο κτήμα και προς τα νότια δίπλα στην κοίτη του ρέματος! Ο «Κοκκινόλακας» είναι ρέμα που καταλήγει μαζί με τον «Ασπρόλακα» στον κόλπο της Ιερισσού από την περιοχή του «Κάμπου Στρατονίκης».

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σε περιοχές του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Χαλκιδικής, ανεξέλεγκτη απόθεση και χρησιμοποίηση υπολειμμάτων εξόρυξης, τα οποία υπολείπονται, από την μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Η εταιρεία -ως γνωστόν- κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2003 τα μεταλλεία του Στρατονικού Όρους (πρώην Μεταλλεία Κασσάνδρας). Συγκεκριμένα από το κοίτασμα «Μαύρες Πέτρες» που βρίσκεται κάτω από τον δομημένο οικισμό του χωριού Στρατονίκη Χαλκιδικής (Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου), εξορύσσει και εκμεταλλεύεται μεικτά θειούχα μεταλλεύματα. Από την εξορυκτική δραστηριότητα παράγονται και υπολείμματα που είναι γνωστά και ως «στείρα» και στα οποία ουδείς άλλος -εκτός ίσως από τους ίδιους- εάν περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όμως  ο Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών -σύμφωνα με το άρθρο 83- απαγορεύει την έξοδο των στείρων από το μεταλλείο και τη χρήση τους ως υποκατάστατο του 3Α ανεξάρτητα εάν έχουν ή δεν έχουν ελεγχθεί για την επικινδυνότητα τους.

Παρά τη νομοθεσία, υπολείμματα εξόρυξης παρατηρήθηκαν τοποθετημένα -από το φθινόπωρο του 2008- στη θέση «Κοκκινόλακας» και στο κοινοτικό γήπεδο του Δ/Δ Στρατονίκης, ενώ με σύντριμμα παραγόμενο από στείρο, έχουν επιστρωθεί Δημόσιοι και δασικοί δρόμοι όπως:

Δρόμος Ιερισσού-Ξηροποτάμου, δρόμος Νέων Ρόδων-παραλίας «Κουμίτσα», δρόμος Αγίου Νικολάου του Βουνού και θέση «Κολομπούκι» Δ/Δ Στρατονίκης.

Να σημειωθεί ότι ακριβώς δίπλα από την απόθεση στο κοινοτικό γήπεδο της Στρατονίκης βρίσκεται η κύρια γεώτρηση πόσιμου ύδατος με τη οποία υδροδοτείται το χωριό.

Επίσης υπάρχει διάχυτη φημολογία για τροφοδοσία «στείρων» σε επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών της περιοχής μας και τη διάθεση τους σε οικοδομικές κατασκευές.

Απορίας άξιον είναι τι κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου; Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση (Άνοιξη, 2009) για να εξεταστούν δείγματα από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλετικών Ερευνών). Πάρθηκαν δείγματα; Έγινε έρευνα; Τι απαντήσεις θα δώσει ο Δήμος στους Δημότες που ευλόγως ανησυχούν; Κι ανεξάρτητα από ποιες συνθήκες τοποθετήθηκαν τα «στείρα» δε θα έπρεπε να μεριμνήσει να επιστρέψουν στις εργοταξιακές τοποθεσίες της εταιρείας, από όπου και διανεμήθηκαν; Οι Δημότες για μια ακόμα φορά περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις και ενέργειες που θα τους διασφαλίζουν ασφαλή διαβίωση!

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.