Κυνική όσο και αποκαλυπτική δήλωση του γεν. διευθυντή της «Ελληνικός Χρυσός»: Τα φουρνέλα κάτω απ’ τη Στρατονίκη δεν θα σταματήσουν ποτέ!

Με αυτήν την παραδοχή ξεκίνησε την συνέντευξη του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στο περιοδικό «Επιλογές» της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» 2 Νοεμβρίου 2008. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «Πότε θα σταματήσει η χρήση εκρηκτικών κάτω από τη Στρατονίκη» η απάντηση ήταν «Δεν θα σταματήσει ποτέ. (…)». Η δήλωση εκτός της κυνικότητας καταδεικνύει και την αδίστακτη αλήθεια που εκφράζει. Η Στρατονίκη δεν πρόκειται να ησυχάσει από τα φουρνέλα όσο διαρκέσει η εξόρυξη με ότι αυτό σημαίνει. Είπε κι άλλα προκλητικώς ενδιαφέροντα για την δραστηριότητα της εταιρείας.

Σταχυολογούμε:

«Οι ρωγμές στα σπίτια της Στρατονίκης, δεν έχουν καμιά αιτιακή σύνδεση με την εξορυκτική δραστηριότητα». (Γίνανε ..ως εκ θαύματος, συμπληρώνουμε εμείς).

«Τα αναφερόμενα «κενά» (έγκοιλα) είναι υποθετικές καταγραφές».

Για τον συνδυασμό εγκοίλων-φουρνέλων συνιστά στους κατοίκους «να μην κόβουν ξύλα, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από τη δραστηριότητα αυτή είναι σημαντικότερες από τις ανατινάξεις».

Και καταλήγει με την απίστευτη επισήμανση για την επικείμενη εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβουλίο της Επικρατείας «Δεν έχει νόημα. Η άδεια που έχω λήγει το 2009. Τι νόημα έχει η θετική ή αρνητική απάντηση που θα καθαρογραφεί τον Ιούνιο του 2009;» Με λίγα λόγια λέμε εμείς όσο χρόνο χρειάστηκε η εταιρεία για την δραστηριότητα κάτω απ’ το χωριό, της «προσφέρθηκε» απλόχερα από τις τέσσερις έως τώρα αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης. Προφανώς -καταλαβαίνουμε εμείς-όσο εύκολα προσεγγίσιμο μετάλλευμα με χαμηλό κόστος εξόρυξης, κοινώς φιλέτο- υπάρχει κάτω από το χωριό εξαντλείται και μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση -εάν είναι υπέρ των κατοίκων- θα έχει τελειώσει. Έτσι απλά, σταράτα, κυνικά ο κος διευθυντής απαντάει με σαφήνεια για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει το χωριό από αυτή την κατάσταση. Για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι. Όσο γι’ αυτό τον ευχαριστούμε!

Κι ένα σχόλιο για τους συντάκτες του άρθρου: Η περιοχή αυτή δεν «ζει από το χρυσό από την αρχαιότητα» όπως λαθεμένα (ελπίζουμε) αναφέρουν. Πράγματι στην αρχαιότητα επελήφθη χρυσός απ’ το Στρατονικόν Όρος -έκτοτε ουδέποτε! Τα μεταλλεία που υπάρχουν τα τελευταία -τουλάχιστον 100- χρόνια είναι «μεταλλεία μικτών θειούχων μετάλλων». Διακαής πόθος βέβαια των εταιρειών είναι να εξορύξουν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα -που υπάρχουν- και να εγκαταστήσουν τις άκρως ρυπογόνες μεταλλουργίες χρυσού για να μπορούν να κάνουν την απόληψη του. Τη μια φορά που επιχείρησαν -επί αλήστου μνήμης TVX-οι κάτοικοι με τον αγώνα τους και το Συμβουλίο της Επικρατείας την απέτρεψαν πανηγυρικά. Την ίδια απάντηση έλαβαν οι χρυσοθήρες και στη Θράκη.

Ακολουθούν οι σελίδες του περιοδικού «Επιλογές» της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» 2 Νοεμβρίου 2008.

epil-sel-01-11

epil-sel-02-1

epil-sel-03-1

epil-sel-04-1


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.