Τρέμουν οι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής τα έγκοιλα (κενά) που διαπιστώθηκαν κάτω από το χωριό τους σε συνδυασμό με τα φουρνέλα ! Επιστολή με υπογραφές στον Υφυπουργό Ανάπτυξης.

Ως γνωστόν την προηγούμενη άνοιξη διαπιστώθηκαν μετά από έρευνες του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) έγκοιλα (κενά) κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης. Γεγονός το οποίο αναφέρεται και στην  πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξε τον Μάιο του 2008 η ΕΠΙτροπή ΤΗρησης περιβαλλοντικών όΡΩν (ΕΠΙΤΗΡΩ) για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες όπου σ’ αυτήν καταγράφεται η «Εκτίμηση περιβαλλοντικής κατάστασης περιοχής μεταλλείου Μαυρων Πετρών και μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου»: «Με τις γεωφυσικές μεθόδους, ηλεκτρικής τομογραφίας, παραμετρικών γεωηλεκτρικών βυθοσκοπήσεων  και γεωραντάρ (με την εφαρμογή της νέας καινοτόμου τεχνικής GPR/tracer) προσεγγίστηκε το πρόβλημα εντοπισμού κενών χώρων / εγκοίλων και κατακρημνίσεων στο εσωτερικό και στο άμεσο περιβάλλον του δημοτικού διαμερίσματος Στρατονίκης» (σελίδα 82).

Τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το χωριό -που συμπληρώνεται και από τις καθημερινές εκρήξεις από τη χρήση των φουρνέλων- προσπαθούν για μια ακόμα φορά να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι. Αφού Δήμος και Τοπικό Συμβούλιο είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι τους, συνέταξαν μια επιστολή και συγκεντρώνοντας υπογραφές την απευθύνουν στον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη ζητώντας να μάθουν τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να διερευνηθεί και να αποκατασταθεί το πρόβλημα των εγκοίλων αλλά και να αντιμετωπιστεί το θέμα των φουρνέλων τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» κατά παράβαση της αδείας της.

«Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε αισθανόμαστε να ζούμε πάνω σε έγκοιλα η αντοχή των οποίων καθημερινά δοκιμάζεται από τις υπόγειες εκρήξεις και για την πιθανή συμπεριφορά των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα» αναφέρουν στην έκκληση τους!

Τα ερωτήματα είναι πλέον αδίστακτα σκληρά. Άραγε πως να απαντήσει κανείς σε μια κοινωνία που βιώνει την ανασφάλεια ζώντας επάνω σε γεωλογικά κενά (όπως κι αν σχηματίστηκαν αυτά) με τις δονήσεις των φουρνέλων καθημερινά στα πόδια της; Μήπως έφτασε η ώρα -εν μέσω της δίνης των σκανδάλων που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα- οι πολιτικοί να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στους απελπισμένους πολίτες οι οποίοι και τους εξέλεξαν; Και μήπως τα ΜΜΕ πρέπει να δώσουν την βαρύνουσα σημασία στο τεράστιο αυτό οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους;

Ακολουθεί το κείμενο των κατοίκων

Στρατονίκη 30-9-2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Κατοίκων δ.δ. Στρατονίκης δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Χαλκιδικής

Στρατονίκη Χαλκιδικής Τ.Κ. 63083

ΠΡΟΣ Τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Καλαφάτη / Υπουργείο Ανάπτυξης, Αθήνα

Κύριε υπουργέ,

τον Μάιο 2008 η Επιτροπή Τήρησης των περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ) της άδειας εξόρυξης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών στην περιοχή Στρατονίκης Χαλκιδικής (Αρ.Πρωτ.:Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496), εξέδωσε την 2η τεχνική της έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων :

1) Διαπιστώνεται η ύπαρξη και πραγματοποιείται η καταγραφή εγκοίλων στο υπέδαφος του οικισμού της Στρατονίκης μετά από τεχνογεωλογική μελέτη με γεωφυσικές μεθόδους (σελ. 82-89)

2) Διαπιστώνεται ότι η μέθοδος εξόρυξης που προβλέπεται από την χορηγηθείσα άδεια (μηχανικής εκσκαφής) δεν εφαρμόζεται (σελ. 101) και η εξόρυξη πραγματοποιείται εξολοκλήρου με την χρήση εκρηκτικών.

Σήμερα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας, με την άδεια (Αρ.Πρωτ.:Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496), που χορήγησε στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης, δεν εφαρμόζεται η μέθοδος εξόρυξης που προβλέπεται από αυτή, δηλαδή η εξόρυξη πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο με την χρήση εκρηκτικών (φουρνέλα) ενώ το μηχάνημα εξόρυξης, αφού επιτέλους! χρησιμοποιήθηκε για ένα δίμηνο την Άνοιξη 2008, αποσύρθηκε για επισκευή – παροπλίσθηκε, λόγω της προκαλούμενης από την λειτουργία του δραματικής αύξησης του επιπέδου σκόνης εντός των στοών, κάτι που δεν προβλέφθηκε τόσο από τους επιστήμονες – συντάκτες της σχετικής Μ.Π.Ε. όσο και από τους επιστήμονες – εγκρίναντες την μελέτη αυτή.

Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε αισθανόμαστε να ζούμε πάνω σε έγκοιλα η αντοχή των οποίων καθημερινά δοκιμάζεται από τις υπόγειες εκρήξεις και για την πιθανή συμπεριφορά των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα.

Παρακαλούμε, κύριε υπουργέ, να μας γνωρίσετε σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε κατόπιν αυτών.

Με τιμή

Οι κάτοικοι δ.δ. Στρατονίκης (ακολουθεί κατάσταση υπογραφόντων)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.