Ολοσέλιδο άρθρο χτες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την κατάσταση στη Στρατονίκη

Ολοσέλιδο άρθρο για την τραγική κατάσταση της Στρατονίκης δημοσιεύτηκε από την αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» χτες Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου.  Ερωτηματικά όμως προκαλεί το γεγονός ότι το ρεπορτάζ καταλήγει με αναφορά σε ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την 7η Νοεμβρίου 2008. Η ημερομηνία ωστόσο δεν είναι γνωστή τόσο στους κατοίκους όσο και στα μέλη της επιτροπής Αγώνα. Η συντακτική ομάδα του blog προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον συντάκτη του άρθρου για να διασταύρωσει την πληροφορία πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατόν.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ.

«Ζούμε πάνω σε βόμβες»

Κατάχρηση εκρηκτικών από το μεταλλείο καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Στρατονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

«Δύο φορές την ημέρα ακούμε τις εκρήξεις. Μία γύρω στη μία το μεσημέρι και άλλη μία το βράδυ. Το σπίτι μου έχει γεμίσει ρωγμές απότα τραντάγματα. Υπολογίζω ότι ακόμα 30 σπίτια έχουν μεγάλες ζημιές, όμως πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους δουλεύουν στο μεταλλείο και φοβούνται να μιλήσουν», ισχυρίζεται ο κ. Μιχάλης Τσανανάς, κάτοικος Στρατονίκης Χαλκιδικής, που έχει πληθυσμό 800 κατοίκων.

Oι εκρήξεις για τις οποίες μιλάει προέρχονται από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, όπου εξορύσσεται με φουρνέλα μόλυβδος και ψευδάργυρος. «Τις εκρήξεις τις νιώθουμε γιατί κάνουν την εξόρυξη ακριβώς κάτω από το χωριό», λέει ο κ. Τσανανάς.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2005 όταν ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης ενέκρινε την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης, στους ειδικούς

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι υπόγειες εκρήξεις έχουν προκαλέσει ρωγμές σε δεκάδες σπίτια

όρους της οποίας αναφέρεται ρητά πως η χρήση εκρηκτικών υλών στην εξόρυξη μεταλλευμάτων σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από τη Στρατονίκη πρέπει να περιορίζεται κάτω από το 30% του συνολικού εξορυσσόμενου υλικού και μόνον όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. «Ο συγκεκριμένος όρος παραβιάζεται. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο εκρηκτικά για την εξόρυξη, με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στα σπίτια του χωριού που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το κοίτασμα», λέει ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθων όπου υπάγεται η Στρατονίκη και μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Η έκθεση
Στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2008, η χρήση των εκρηκτικών για την εξόρυξη του μολύβδου και του ψευδαργύρου συνεχίζεται. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Π. Στογιώργης, «υπάρχουν κάποια – λίγα- προβλήματα όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Κατηγορηματικά συμφωνούμε με την άποψη των κατοίκων: γίνεται δηλαδή αποκλειστική χρήση εκρηκτικών για τις εξορύξεις. Περίπου όλες οι εκρήξεις λαμβάνουν χώρα κάτω από τη Στρατονίκη, όπου και βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του κοιτάσματος». Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή τής Ελληνικός Χρυσός κ. Π. Στρατουδάκη, «τον μήνα Ιούλιο έγιναν 245 ανατινάξεις, πάντα κάτω από τον οικισμό Στρατονίκης. Τα εγκατεστημένα όργανα στη Στρατονίκη έπρεπε να δώσουν 985 καταγραφές (4×245), «αντιλήφθηκαν» όμως μόνο 113. Από τις 113, μόνον 8 υπερέβησαν το μισό του ορίου των 0,5 mm/sec που είναι στα όρια αντιληπτότητας του ανθρώπου».

Η σκόνη
Στα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής για την αξιολόγηση των μελετών περιβάλλοντος που συστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2004, αναφέρεται ρητά ότι κατά την εξόρυξη θα γίνεται χρήση του ειδικού μηχανήματος (Road Ηeader) και περιορισμένη χρήση εκρηκτικών. «Η επιχείρηση αλλά και η Επιτροπή Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων διεπίστωσαν κατά τη λειτουργία του ότι παράγεται φοβερή σκόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την πνευμοκονίαση, μία θανατηφόρο ασθένεια των μεταλλωρύχων», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων κ. Π. Στογιώργης.

«Πράγματι υπάρχει και στις μελέτες μας και στις προθέσεις μας η χρήση μηχανικής εκσκαφής στο Μεταλλείο Μαύρων Πετρών, όπου αυτή μπορούσε να εφαρμοστεί με το δεδομένο της ύπαρξης παλαιότερων ημιτελών εκμεταλλεύσεων στο μεταλλείο. Όπως όλος ο τεχνικός κόσμος γνωρίζει, κάθε καινούργιος εξοπλισμός, για να ενταχθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία, απαιτεί πολλές προσαρμογές ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες λειτουργίας του. Αυτό κάνουμε. Και έχουμε θέματα να επιλύσουμε όπως υψηλές καταναλώσεις καρβιδίων, σκόνης, αερισμού, λειτουργικής υποστήριξης κ.λπ. Και κάθε μέρα τα επιλύουμε με συνέπεια αλλά και με κόστος», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής τής Ελληνικός Χρυσός κ. Π. Στρατουδάκης.

«Κούφιο» το υπέδαφος του χωριού

ΠΡΙΝ ΑΠΟ τέσσερις μήνες, ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εντόπισαν κάτω από τα σπίτια του χωριού έγκοιλα, δηλαδή κενά του εδάφους σε βάθος έως 20 μέτρων. «Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν, καθώς υπάρχει η περίπτωση οι κατοικίες να διατρέχουν κίνδυνο. Να διαπιστώσουμε αναλυτικά τι γίνεται στον οικισμό με γεωτρήσεις», αναφέρει ο κ. Στογιώργης.

Στα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΓΜΕ οι ειδικοί προτείνουν να εγκατασταθούν ειδικά μηχανήματα που μετρούν τις δονήσεις σε όλα τα σπίτια, καθώς και να ελεγχθούν τα κτίρια από ειδικούς μηχανικούς. Επιπλέον επισημαίνουν ότι πρέπει «να αξιολογηθούν οι καταγραφές του τοπικού δικτύου σεισμογράφων, ώστε να εκτιμηθούν τα αίτια των αστοχιών και η στατικότητα των κτιρίων».

Πάντως στο σπίτι του κ. Μιχάλη Τσανανά, που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος έχει γεμίσει ρωγμές από τις εκρήξεις, δεν έχει τοποθετηθεί προς το παρόν κάποιο ειδικό μηχάνημα. «Σε κάποια σπίτια έβαλαν μηχανήματα- στο δικό μου ακόμα περιμένω. Είχαν έρθει από την Επιτροπή, μου είπαν να βάλουμε δονησιόμετρο και συμφώνησα. Τελικά δεν εμφανίστηκαν», λέει ο 58χρονος.

Από το 2000
Οι υπόγειες εκρήξεις κάτω από τη Στρατονίκη άρχισαν το 2000, όταν η ΤVΧ του Ρουμανοαυστραλού Φρανκ Τίμις, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εμπόριο ηρωίνης, άρχισε να εξορύσσει μεταλλεύματα από το κοίτασμα των Μαύρων Πετρών. Τον Ιανουάριο του 2003 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την εξόρυξη κάτω από το χωριό, ενώ στα τέλη του 2005 οι δραστηριότητες άρχισαν ξανά από την Ελληνικός Χρυσός, τη νέα εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευσή των κοιτασμάτων της περιοχής. Την ίδια χρονιά κάτοικοι της Στρατονίκης προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ, ζητώντας να σταματήσουν οι δραστηριότητες υπόγειας εξόρυξης, ενώ παράλληλα αιτήθηκαν προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του μεταλλείου μέχρι να ληφθεί απόφαση. Η αίτηση απορρίφθηκε το 2006 από την Επιτροπή Αναστολών, ενώ από το 2005 έχουν υπάρξει τέσσερις μεγάλες αναβολές της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Αν δεν υπάρξει και πέμπτη αναβολή, η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου του 2008.

Δείτε το στο link:  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=87196
Κκατεβάστέ το από αρχείο pdf:page_132620pdf
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.