Ποιος θα απαντήσει ΥΠΕΥΘΥΝΑ αν κινδυνεύουν οι κάτοικοι και τα σπίτια τους στην Στρατονίκη;

Αποκαλυπτική όσο και άκρως ανησυχητική για το χωριό η 2η Τεχνική Έκθεση της ΕΠΙτροπής ΤΗρησης περιβαλλοντικών όΡΩν (ΕΠΙΤΗΡΩ)

Με μια πολυσέλιδη έκθεση (σχεδόν 250 σελίδες) η οποία συντάχθηκε τον Μάιο του 2008 η ΕΠΙτροπή ΤΗρησης περιβαλλοντικών όΡΩν (ΕΠΙΤΗΡΩ) -που σημειωτέων συστήθηκε με βάση τους όρους της αδειοδότησης της εξόρυξης στο μεταλλείο των «Μαύρων Πετρών» το οποίο βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης- καταγράφεται η «Εκτίμηση περιβαλλοντικής κατάστασης περιοχής μεταλλείου Μαυρων Πετρών και μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου».

Εκεί αναφέρεται μεταξύ άλλων και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Στρατονίκη από ένα απρόβλεπτο γεγονός το οποίο προσθέτει μεγαλύτερη επικινδυνότητα στο χωριό συνάμα με την καθημερινή χρήση των φουρνέλων από την εταιρεία των μεταλλείων (κάτι που συμβαίνει από το έτος 2000).

Αυτό δεν είναι άλλο από την ανακάλυψη των εγκοίλων (κενών) κάτω από το χωριό από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). «Με τις γεωφυσικές μεθόδους, ηλεκτρικής τομογραφίας, παραμετρικών γεωηλεκτρικών βυθοσκοπήσεων  και γεωραντάρ (με την εφαρμογή της νέας καινοτόμου τεχνικής GPR/tracer) προσεγγίστηκε το πρόβλημα εντοπισμού κενών χώρων / εγκοίλων και κατακρημνίσεων στο εσωτερικό και στο άμεσο περιβάλλον του δημοτικού διαμερίσματος Στρατονίκης» (σελίδα 82).

Παρακάτω δημοσιεύουμε σε φωτοαντίγραφα μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την έκθεση τα οποία είναι άκρως αποκαλυπτικά για την κατάσταση στο περιβάλλον της Στρατονίκης.

Παράλληλα αμείλικτα ερωτήματα τίθενται επί τάπητος για μια ακόμα φορά :

Γιατί ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και το Τοπικό Συμβούλιο Στρατονίκης δεν ενημέρωσε επαρκώς τους κατοίκους για την κατάσταση; (π.χ. με κάποιο έντυπο, με λαϊκή συνέλευση κλπ).

Από τι στιγμή που διαπιστώθηκαν τα έγκοιλα (κενά) γιατί δεν προχώρησαν πιο εκτεταμένες έρευνες και μελέτες για να διαπιστωθεί επακριβώς η κατάστασή τους;

Ποιος οφείλει να αποκαταστήσει τα έγκοιλα (κενά); Οπωσδήποτε δεν μπορεί ένα ολόκληρο χωριό να ζεί έτσι επάνω τους!

Τι κάνει ο Δήμος, η Νομαρχία, η Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση;

Πως πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι της Στρατονίκης όταν ζουν καθημερινά την ανασφάλεια των κενών; Όταν πηγαίνουν τα παιδιά τους να παίξουν στην παιδική χαρά η οποία βρίσκεται πάνω από έγκοιλο;

Στο τέλος, ποιος θα απαντήσει ΥΠΕΥΘΥΝΑ, πόσο κινδυνεύουν οι κάτοικοι και τα σπίτια από μια τέτοια κατάσταση;

Και πού πρέπει να απευθυνθούν επιτέλους για την αποκατάσταση του χωριού τους;

Ο εφησυχασμός, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Η Στρατονίκη δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Η προσπάθεια απαξίωσης που διαπιστωμένα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με κάθε τρόπο και από συγκεκριμένα κέντρα, μπορεί να συνεχίζεται αδιάκοπα για το χωριό, αλλά η Στρατονίκη χρειάζεται την χαμένη της αξιοπρέπεια. Τα μεταλλεία ονομάζονται παραπλανητικά «Μεταλλεία Στρατωνίου» ενώ η εξόρυξη βρίσκεται εξ ολοκλήρου κάτω από τη Στρατονίκη. Όμως οι κάτοικοι και όλοι οι ενεργοί πολίτες της Χαλκιδικής και όσοι τους συμπαραστέκονται χρόνια τώρα στον αγώνα τους δεν είπαν ακόμα την τελευταία λέξη!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.