Σε μποϋκοτάζ των εκδηλώσεων της Νομαρχίας καλεί η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής εξ αιτίας της χορηγίας της «Ελληνικός Χρυσός».

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής εξέδωσε δελτίο τύπου όπου καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χαλκιδικής σε μποϋκοτάζ των εκδηλώσεων της Νομαρχίας εφόσον δεν αναιρεθεί η «χρυσή» χορηγία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Η συντακτική ομάδα του https://stratoniki.wordpress.com συντάσσεται πλήρως με το κείμενο το οποίο θα διαβάσετε ακολούθως:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Νεοχώρι 23η Ιουλίου 2008

«Πουλάει» και πολιτισμό τώρα η «Ελληνικός Χρυσός AE» και η Νομαρχία Χαλκιδικής «αγοράζει»! Οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας» έχουν σαν κύριο χορηγό την ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Οι εκδηλώσεις που ανήγγειλε για το φετινό καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Χαλκιδικής υπό τον γενικό τίτλο «Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας», οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου και λαμβάνουν χώρα σε πολλά και διαφορετικά μέρη του νομού, δυστυχώς κρύβουν μια μεγάλη παγίδα!

Με έκπληξη διαπιστώνεται ότι στους κύριους χορηγούς είναι και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» .

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια προκλητική ενέργεια που προσβάλλει τους κατοίκους της Χαλκιδικής, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της.

Για όσους δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» είναι αυτή που συνεχίζει -όπως και η αλήστου μνήμης TVX Gold- την εξόρυξη στην θέση «Μαύρες Πέτρες», η οποία  γίνεται εξ’ ολοκλήρου κάτω από το χωριό της Στρατονίκης  με καθημερινή χρήση φουρνέλων,  που έχει καταθέσει αιτήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης για μεταλλευτική δραστηριότητα στη θέση Σκουριές στο παρθένο δάσος του βουνού Κάκκαβος, το οποίο είναι η φυσική συνέχεια του Στρατονικού Όρους και που επαναφέρει μελέτες για ίδρυση της καταστροφικής μεταλλουργίας χρυσού. Επίσης, είναι  μια εταιρεία που ονειρεύεται τη μετατροπή της Βόρειας Χαλκιδικής  σε ένα απέραντο μεταλλείο, σε αντίθεση με τους κατοίκους της που τη θέλουν πράσινη και καθαρή. Με τη συγκεκριμένη χορηγία προσπαθεί -δημιουργώντας εντυπώσεις- να αποκτήσει ερείσματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκιδικήςκαι αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Ερωτηματικά όμως τίθενται και για τη στάση της Νομαρχίας. Ανάμεσα στις χιλιάδες επιχειρήσεις τις Χαλκιδικής γιατί άραγε επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;  Δεν γνωρίζουν οι διοικούντες του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο πως μια τέτοια ενέργεια συνιστά ηθικό τουλάχιστον σκάνδαλο έναντι του Λαού της Χαλκιδικής; Με ποιόν τρόπο πάρθηκε αυτή η απόφαση, η οποία, εκτός των άλλων εκθέτει και μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές και που τήρησαν ή έχουν τηρήσει στο παρελθόν θέση συμπαράστασης στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια  στη μεταλλευτική δραστηριότητα;

Μάλιστα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου εξέδωσε ήδη ανακοίνωση που εκφράζει «πλήρη αγνοία», «απαιτεί άμεση διόρθωση στο διαδίκτυο και στα έντυπα», όπως επίσης δηλώνει «την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του Θ.Ε.Π. από τη χορηγία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ».

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής καλεί τους κατοίκους της Χαλκιδικής τους παραθεριστές και τους επισκέπτες να μποϋκοτάρουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Νομαρχίας οι οποίες τελούνται υπό την χορηγία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» εκτός εάν έχει ανακοινωθεί η απόσυρσή της.

Καλεί τους καλλιτέχνες να αρνηθούν να συμμετέχουν σ’ αυτές εφόσον δεν αποσυρθεί η χορηγία.

Καλεί επίσης όσους πολίτες έχουν προσωπική ή άλλη επαφή με τους καλλιτέχνες να τους ενημερώσουν για το γεγονός, ώστε να μην εκτεθούν με τη συμμετοχή τους.

Καλεί τον Νομάρχη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού της Χαλκιδικής να αφουγκραστούν τη θέληση του Λαού του νομού η οποία είναι εναντίον της καταστροφής του περιβάλλοντος από την μέχρι τώρα ή την όποια επικείμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο κος Νομάρχης ας μην ξεχνά ότι μέχρι πριν εκλεγεί στον θώκο του, υπήρξε ο συνήγορος υπεράσπισης των αγωνιζόμενων κατοίκων της Στρατονίκης για τις μηνύσεις που δέχθηκαν, όταν τα ΜΑΤ προστάτευαν τις εταιρείες για να πραγματοποιούν εξόρυξη κάτω από το χωριό (η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζεται αδιατάρακτα).

Τους καλεί επίσης να ακυρώσουν άμεσα την χορηγία και να αποσύρουν από όποιο επικοινωνιακό υλικό (κατάλογο εκδηλώσεων, αφίσες, πανώ κλπ) το λογότυπο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ώστε οι εκδηλώσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Τέλος, όσο κι αν η εταιρεία «Ελληνικός ΧρυσόςΑΕ» εκτός από μεταλλεύματα -το οποία σημειωτέον της έχει παραχωρήσει έναντι «πινακίου φακής» ο πρώην «Χαλκιδικάρχης» Χρήστος Πάχτας- «πουλάει» και πολιτισμό, δεν πείθει κανέναν. Όσο εξακολουθεί να «βιάζει» τις ζωές των Στρατονικιωτών με τα καθημερινά φουρνέλα κάτω από το χωριό και με τα σχέδιά της για καταστροφή του δάσους στη θέση Σκουριές  του Κακκάβου και τις μεταλλουργίες χρυσού, θα είναι υπόλογη στις συνειδήσεις των Χαλκιδικιωτών και των απανταχού ενεργών πολιτών.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, προσδοκώντας για τον τόπο τους βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την παράδοση και την Iστορία τους.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.