ΘΡΑΚΗ Πράσινο φως για την εξόρυξη χρυσού δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Πηγή: εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Μάι 30, 2008

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=18253

ΘΡΑΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Πράσινο φως για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη δίνει το άρθρο 7 του νέου εθνικού χωροταξικού σχεδίου, που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και το οποίο έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Της Μαρίας Καραούλη

Σύμφωνα με τα μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης – Έβρου ενάντια στο χρυσό, “την τελευταία στιγμή προστέθηκε στο άρθρο 7 παράγραφος, η οποία αναφέρει ρητά ότι επιτρέπεται η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας”.

Με επιστολή της προς τους βουλευτές των δύο νομών η διανομαρχιακή επιτροπή ζητά να παρέμβουν, ώστε να απαλειφθεί η εν λόγω προσθήκη καλώντας τους να δείξουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο θέμα, την οποία έχουν εκφράσει επανειλημμένα.

Στην επιστολή της μεταξύ άλλων η επιτροπή αναφέρει ότι “στο τελικό κείμενο του χωροταξικού σχεδίου έχει προστεθεί μια εξαιρετικά προκλητική παράγραφος για την περιοχή της Θράκης, που επιτρέπει μεταλλευτικές δραστηριότητες που αφορούν την εξόρυξη χρυσού. Είναι φανερό ότι η παρέμβαση της εταιρείας χρυσού είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση του αρχικού κειμένου. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις τους….”.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στο άρθρο 7 του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Διατήρηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις υφιστάμενες περιοχές και διασφάλιση της δυνατότητας επέκτασης σε περιοχές όπου εντοπίζονται νέα κοιτάσματα ή νέα ορυκτά, με τήρηση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται κυρίως για ορυκτούς πόρους που καλύπτουν εγχώριες ανάγκες ή απευθύνονται σε διεθνείς αγορές όπως: ο λιγνίτης στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, ο βωξίτης στη Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα, τα σιδηρούχα μεταλλεύματα στη Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, το αργό πετρέλαιο στο νομό Καβάλας, τα βιομηχανικά ορυκτά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τα μεικτά θειούχα και ο λευκόλιθος στη Χαλκιδική και ο χρυσός στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, στην περιοχή των Σαπών Ροδόπης και Περάματος Έβρου, ξεκινά από το 1995. Από τότε έως σήμερα στον αγώνα κατά των χρυσωρυχείων έχουν συναντηθεί όλες οι δυνάμεις του τόπου (πολίτες, εκπρόσωποι θεσμών, πολιτικοί). Ακόμη και υπουργοί όλων των κυβερνήσεων διαβεβαίωναν ότι “εφόσον η τοπική κοινωνία δεν θέλει, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία”.

Για να φθάσουν φορείς και κάτοικοι στην καθολική απόρριψη της επένδυσης αναπτύχθηκε ευρύς και μακροχρόνιος διάλογος σε συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων, της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, όλων των δημοτικών συμβουλίων των δήμων της περιοχής και ανοικτές συζητήσεις με επιστήμονες σε πολλά χωριά.

Να σημειωθεί ότι τα νομαρχιακά συμβούλια Ροδόπης και Έβρου έχουν γνωματεύσει κατά των ΜΠΕ και των εταιρειών “Μεταλλευτική Θράκης” και “Χρυσωρυχεία Θράκης” για την εξόρυξη χρυσού τόσο με κυάνιο όσο και χωρίς αυτό.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε πλειάδα ημερίδων με επιστήμονες διεθνούς κύρους από όλα τα σημεία του πλανήτη (π.χ. Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, κτλ.) υπό την αιγίδα του ΤΕΕ, παράρτημα Θράκης και υγειονομικών συλλόγων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεδριάσεις στην επιτροπή αποτίμησης τεχνολογίας στη Βουλή των Ελλήνων, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων επιμελητηρίων, οργανώσεων, των εκπροσώπων των εταιρειών και εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων.

Ειδική επιτροπή του ΤΕΕ παραρτήματος Θράκης ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα, τόσο διερευνώντας τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού με κυάνιο όσο και χωρίς, και τα πορίσματά της ήταν πάντοτε αρνητικά και καταπέλτης κατά της εξόρυξης.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.