«Εφιάλτης» τα εργοστάσια του xρυσού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/04/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.04.2008,id=98313696

ΔΥΣΟΙΩΝΟ «ΑΥΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ

«Εφιάλτης» τα εργοστάσια του xρυσού

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Μια πραγματικά εφιαλτική εικόνα για το περιβάλλον και το μικροκλίμα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας και του βορείου Αιγαίου παρουσιάστηκε προχθές στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Θέμα της εκδήλωσης, η εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων στην απέναντι από τη Λέσβο μικρασιατική ακτή για την εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων χρυσού με τη χρήση κυανιούχων αλάτων.

Ο εκ των ομιλητών της συγκέντρωσης, δήμαρχος της πόλης Αλτίνολουκ, Ισμαήλ Αϊνούρ, σημείωσε ότι στην περιοχή της αρχαίας Ιδης, το σημερινό Καζ Νταγ, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επεξεργασίας μεταλλευμάτων χρυσού στα επόμενα 15 χρόνια και κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής αρχής προστασίας του περιβάλλοντος θα εκσκαφούν ένα τρις τόνοι χώμα και βράχια, θα εξαφανιστούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και θα κοπούν πολλές χιλιάδες ελιές.

Σε κάθε σημείο εξόρυξης θα ανοίξουν κρατήρες διαστάσεων ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και βάθους 400 μέτρων. Ως σήμερα έχουν δοθεί 180 άδειες για τέτοιες εξορύξεις, ενώ ας σημειωθεί πως για την παραγωγή 250-300 τόνων χρυσού έχει προϋπολογιστεί η χρήση 300-400 τόνων κυανίου. «Από αυτό το κυάνιο», τόνισε ο κ. Αϊνούρ, «το 30% θα εξατμιστεί στην ατμόσφαιρα και θα μεταφερθεί όπου οι άνεμοι το μεταφέρουν.

Το οξυγόνο που παράγει ο πράσινος αυτός πνεύμονας, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε πάντα ο δήμαρχος του Αλτίνολουκ, θα αντικατασταθεί με αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, βαριά μέταλλα και άλλα χημικά απόβλητα, ενώ άγνωστη είναι η επίδραση των εξορύξεων αλλά και των αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα της βορειοδυτικής Μικρασίας αλλά και των νησιών μέσω υπόγειων δικτύων. «Είναι γνωστό, είπε, πως πηγές στη Λέσβο και πηγές στην απέναντι ακτή επικοινωνούν. Θα διψάσουμε εμείς θα διψάσετε κι εσείς», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πάνδημο «όχι»

Ο Φικρέτ Ακόβα, δήμαρχος της πόλης Μπουρχάνιε, που μίλησε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας ενάντια στην κατασκευή του εργοστασίου χρυσού, αναφέρθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στο Τσανάκαλε πριν από λίγες μέρες με τη συμμετοχή 20.000 διαδηλωτών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συστράτευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ο δήμαρχος της πόλης Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν, μίλησε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και για τον εκμαυλισμό συνειδήσεων που επιχειρούν με δημόσιους λειτουργούς, πανεπιστημιακούς, ακόμα και με την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην δημάρχου της Περγάμου, Σεφά Τασκίν: «Οπου πηγαίναμε ζητώντας το δίκιο μας, βρίσκαμε μπροστά μας ανθρώπους πληρωμένους από την εταιρείακαι όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, σε διεθνή φόρα. Ο χρυσός είναι ανίκητος, λέει ο Καρλ Μαρξ», τόνισε ο κ. Τασκίν. «Επιτρέψτε μου, όμως, να ελπίζω πως θα αποδείξουμε πως ο Μαρξ είχε άδικο».

Ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, είπε: «Είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ενημέρωσα ήδη τον Ελληνα επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα, ενώ σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, περιμένουν πρόσκληση, ώστε Ελληνες και Τούρκοι αυτοδιοικητικοί να παραστούν και να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ελλάδα

Ανάλογη και η τοποθέτηση του προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Λέσβου, Σωτήρη Ζαμτράκη, και του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, που, όπως είπε, θα φέρει στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα για συζήτηση. *


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.